Tips för att köpa en sandlåda till bakgården

Barn kan ha roligt i timmar i en rolig sandlåda. Men då måste man ordna lite saker bra vad gäller konstruktion och underhåll. Nedan följer några tips.

1. Valet för en snygg sandlåda
Det finns olika modeller av plast som du kan placera i trädgården. Dessa är ofta små i storleken. En yta på 1 m2 blir snabbt tråkig och orsakar mer röra. Att göra sin egen sandlåda är ofta inga problem. Det är trots allt inte annorlunda än en rektangel av trä och du kan själv bestämma storleken utifrån antalet barn som ska använda den. Om du inte är särskilt händig eller inte vill lägga mycket tid på det så finns det även byggsatser till salu. Titta hos specialisten på utomhusleksaker för rätt sandlåda för din trädgård.

2. Platsen för en sandlåda
Barn som leker i en sandlåda söker ofta redan efter äventyr. En plats där du kan övervaka inuti är en bra idé. En sandlåda som står i solen större delen av sommardagen är ingen trevlig plats att leka på. Mycket skugga är ett bättre val. Endast skugga och för fuktig förhindrar att sanden torkar. Detta leder snabbt till mögelbildning.

3. Förbjudet för husdjur
Låt aldrig dina barn leka med husdjur i sandlådan. Denna lekplats är också förbjuden för husdjur när de inte leker. När husdjur väl vänjer sig vid en sandlåda och känner sig bekväma där, använder de den till andra saker också.

4. Att välja rätt sand
Rätt sand är fin och innehåller inga korn större än 2 mm. Flod- eller dynsand som har rensats är en bra grund. Vit sand är också möjligt, men det går inte att ‘bygga’ och det är ofta något som blir tråkigt. Låt inte behållarens sand komma i kontakt med trädgårdsjord. En genomsläpplig markduk ser till att vattnet kan tömmas ordentligt. Använd aldrig “skarp” sand i en sandlåda.

5. Rengöring av sanden
En sandlåda med lämplig sand och bra dränering rensas till stor del naturligt av vind och regn. Ta regelbundet bort saker som löv och annat som vinden har fört bort. På så sätt förblir sanden ren och vacker.

6. Täck över en sandlåda när den inte används
Djur som hundar, katter men även vildare exemplar kommer så småningom att upptäcka sandlådan och vilja använda den. Du kan förhindra detta genom att använda en väl tätande presenning. Det är klokt att välja ett segel som låter vatten passera och inte är för nära sanden. Om sand förblir fuktig riskerar du mögeltillväxt.

Barn kan ha roligt i timmar i en rolig sandlåda. Men då måste man ordna lite saker bra vad gäller konstruktion och underhåll. Nedan följer några tips. 1. Valet för en snygg sandlåda Det finns olika modeller av plast som du kan placera i trädgården. Dessa är ofta små i storleken. En yta på 1…

Barn kan ha roligt i timmar i en rolig sandlåda. Men då måste man ordna lite saker bra vad gäller konstruktion och underhåll. Nedan följer några tips. 1. Valet för en snygg sandlåda Det finns olika modeller av plast som du kan placera i trädgården. Dessa är ofta små i storleken. En yta på 1…